Team Luleå med båten Tess gjorde en stark insats i tävlingen ÅF Offshore Race 2013 (f d Gotland runt). Båten kom nämligen på en hedrande andraplats och hjälper till att stärka Luleås identitet som skärgårdsstad.

Team Luleå bestod av Stefan Johansson och Jan Espling. Här kan du läsa deras rapport från strapatsen:

”Vi började med transportsegling till Stockholm med två båtar, sedan lade vi till vid Skeppsholmen fram till starten på söndagen den 30 juni. Vi startade i klassen SRS DH2, vilket betyder mätregel SRS och Doublehanded (tvåmansbesättning). Vår klass var en av två sådana klasser och vi var 21 startande i vår klass.

Efter första etappen, som är en inomskärsbana från Stockholms ström till Sandhamn, låg vi på sjätte plats. Etapp två, som utgörs en bana runt Gotland, startade sedan utan uppehåll vid natten mellan söndag och måndag.

Luleabat _artikelbild

Efter första natten då vi närmade oss Gotska Sandön låg vi på första plats i vår klass och seglade bra. Vi lyckades undvika ett område med bleke som en del andra fastnade i.

Banan gick motsols runt Gotland och på östra sidan av ön fick vi lite problem med spinnakern som trasslade in sig i förstaget och fick en reva. En reva som sedan blev till ett hål som gjorde att spinnakern gick sönder. Efter detta låg vi på tredje plats och hade en natt kvar att segla. När vi kom till Almagrundet på onsdag morgon hade vi tagit igen lite och låg tvåa.

Denna plats höll vi in i mål, där vi kom som första båt i vår klass. Båten som vann hade ett lägre mätetal. Vi hade inte tillgång till all denna fakta kring placeringen under racet, men med hjälp av KSSS hemsida kunde vi få lite rapporter från bekanta som följde oss.

Efter målgång i Sandhamn, prisutdelning, mat och dusch seglade vi till Vaxholm och sedan till Vasahamnen där våra familjer mötte upp. Då blev det semestersegling. Vi gjorde några stopp i Stockholms skärgård och styrde sedan norrut mot Luleå dit vi kom den 26 juli.”