Någonting händer i Luleå. Staden kokar, steker, nattbakar, friterar, sauterar, bräserar, lägger in och lagrar, äter, dricker och njuter alla dagar i veckan. Möt Luleås nya, levande restaurangkultur. En liten White Guide-galax väl värd ett besök för vilken matälskare som helst.

Väldigt mycket har hänt på kort tid. Många erfarna och passionerade inom branschen kände att det fanns mer att hämta och började realisera sina idéer och visioner. Resultatet är en spännande restaurangstad, säger Robbie Borowcsyk på Uni:k kitchen & café, en av Luleås tio restauranger listade i White Guide 2016.
På Uni:k Kitchen & Café kommer influenserna från hela världen, men särskilt från det som ligger närmast till hands.
På Uni:k Kitchen & Café kommer influenserna från hela världen, men särskilt från det som ligger närmast till hands.

Långkok på rödvinsbräserad oxkind eller tonfisktartar i gyoza-tacos. Vårrulle på ankbröst eller renkalv med blodpudding. Ortens hästbiff eller renblodskorv med rostade vinteräpplen. Älgcarpaccio eller rökrimmad röding. Guinnesskokt oxkind eller löjromsblini. Grillad hjortrygg med hemstoppad lättrökt hjortkorv eller paté gjord på egenfångad gädda. Lammlägg med lokal skärgårdskorv eller fjällripa pannstekt på skrovet. Blåmusslor med rökt potatis eller friterad smålöja på tunnbröd. Fjällko från köttskåp eller 150 graders hängd ko från norrbottniska gårdar. Ripbröst med rip- och blåbärskorv, reninnanlår och whiskysky, eller helt enkelt Kalixlöjrom. Och då har vi bara nämnt ett axplock av vad Luleås meny har att erbjuda.

Egentligen är det enkelt: vi vill laga god mat och bjuda gästerna på nya restaurangupplevelser, säger David Östlund på Jazzmatsalen.

Att många har vågat hitta sin nisch har gett en nyckfull restaurangstad med spännande utbud. Egentligen verkar hela Luleå ha hittat sitt eget sätt att göra det på.

Vi har ett lugn som är ganska typiskt för oss. Det är avslappnat och naturligt. I kombination med kreativitet, kunskap och regionens råvaror blir Luleå en speciell restaurangstad som passar alla, menar Petter Nyberg på Restaurang CG.
CG fokuserar på kött men har även goda fiskar, fräscha skaldjur och vegetariskt på menyn.
CG fokuserar på kött men har även goda fiskar, fräscha skaldjur och vegetariskt på menyn.

Ingredienser tillreds från grunden och allt fler kök vill göra så mycket som möjligt själva. De lokala råvarorna är svårslagna, hämtade från ett naturligt skafferi där allting får växa långsamt. Det ger intensiva och riktiga smaker.

Det är som med oss människor här uppe: det får ta sin tid, men det blir också bättre. Sedan har många av oss vuxit upp nära jakt, fiske, grönsaksland, bärbuskar på gården eller bär- och svampplockning i skogen. Det ger förståelse och kärlek för smaker och råvaror, menar Petter Nyberg.

Många av restaurangerna finns tätt samlade i stadskärnan. Det har skapat en kultur där allt fler gäster väljer att besöka flera ställen på samma kväll för att blanda hel- och halvrätter, fördrinkar och efterrätter och helt enkelt hinna uppleva mer. Klassiskt stekhus med avslappnad finess. Livfull matbar eller rofylld bistro direkt vid kajen. Avskalad kafékänsla med doften av eget rosteri. Norrbottniska, rena smaker mitt i ett världsarv från 1400-talet. Oväntade rätter serverade i ett mäktigt, gammalt postkontor. En matsal i en stenladugård från 1700-talet. Hemtrevnad och öppna kök. Kontinentalt matsalsstök och en skybar med utsikt över solnedgången. 

Någonting händer i Luleå. Välkommen till en liten White Guide-galax väl värd ett besök för vilken matälskare som helst.


Text: Viktor Johansson

Luleås White Guide-lista 2015-2016

Mycket god klass:
Hemmagastronomi
Restaurang CG

God klass:
Bistro Norrland
Cook's Krog

Också ett bra ställe:
Jazzmatsalen
Kitchen & Table

Ralph Lundstensgården
Restaurang Kaptensgården
Roasters
Uni:k Kitchen & Café