Kay Pollaks film ”Så som i himmelen” blev en stor publiksuccé med nästan 1,5 miljoner biobesökare. Musiken i filmen blev lika uppskattad. ”Gabriellas sång” med Helen Sjöholm låg 68 veckor på Svensktoppen. Filmen spelades in i Luleå med omnejd. Nu är det dags för uppföljaren, Så ock på jorden, som också den är inspelad i Luleå och Boden med flera platser i Norrbotten. Den nya filmen tar vid där den förra slutade.

I Så som i Himmelen återvänder den världsberömde dirigenten Daniel, spelad av Michael Nyqvist, till sin hemby. Där börjar han öva med byns kyrkokör med idén om att alla människor kan sjunga. Kören med bland andra Gabriella (Helen Sjöholm) och handlaren Arne (Lennart Jähkel) blir allt bättre. I kören sjunger också den livsbejakande Lena, spelad av Frida Hallgren, som Daniel förälskar sig i. Filmen slutar dock tragiskt med att Daniel dör.

Den nya filmen är en fristående fortsättning. Så ock på jorden kretsar kring Lena, som nu bär på Daniels barn och som fortsätter med musiken i hans anda. Lennart Jähkel återkommer i rollen som den norrländske brumbjörnen Arne. Prästen, spelad av Niklas Falk, är också en av huvudpersonerna i den nya filmen.

Att båda filmerna spelats in i Luleå med omnejd beror på Filmpool Nord, det regionala filmproduktionsbolaget som samproducerar filmer och tv-serier inspelade i Norrbotten. Bland alla de produktioner som gjorts här finns titlar som Jägarna, Låt den rätte komma in, Grabben i graven bredvid med flera. Under de senaste åren har filmproduktionerna i Lule älvdal omsatt långt över hundra miljoner.

Förutom Så ock på jorden, spelades tv-serien Tjockare än vatten in i Luleå med omnejd. Handlingen utspelar sig visserligen på Åland, men produktionsbolaget valde att lägga huvuddelen av inspelningen i Norrbotten.

Barnfilmen Siv sover vilse spelades också in i Luleå, medan ungdomsfilmen Flocken gjordes i byn Harads, som ligger längre upp efter Luleälven. Där har också den första svenska långfilmen på romani spelats in. Den kommer snart på bio med titeln Sophelikoptern. Till filmerna från Lule älvdal hör också Glada hälsningar från Missångerträsk, som i filmens underbara värld utspelar sig i Jokkmokk.

//
Text: Jan Palo