För drygt fem år sedan startade Mikael Lövgren surdegsbageriet i Bensbyn. Sedan dess har bageriet expanderat och omfattar nu både butik och kafé. Och snart väntar nästa projekt - att vara med i två böcker om bröd.

För några veckor sedan fick Mikael Lövgren och Anna-Maj Öhlund, Bensbyns stenugnsbageri, besök av det holländska paret Mirjam Letsch, journalist och kokboksförfattare och Hans de Clerck, fotograf, som samlar material till två böcker om hantverksbagerier i världen.
”De var helt lyriska när de kom till oss. Det kändes direkt att de trivdes, säger Mikael.
För några veckor sedan fick Mikael Lövgren och Anna-Maj Öhlund, Bensbyns stenugnsbageri, besök av det holländska paret Mirjam Letsch, journalist och kokboksförfattare och Hans de Clerck, fotograf, som samlar material till två böcker om hantverksbagerier i världen. ”De var helt lyriska när de kom till oss. Det kändes direkt att de trivdes, säger Mikael.


Det råder full produktion i det lilla bageriet i Bensbyn. Framför ett enormt bakbord står Mikael Lövgren och stansar ut rundlar till en sorts små tunnbröd, tartes flambées, som bara ska förgräddas innan de ska vidare till restaurangen som beställt dem. På hyllorna ligger färdiggräddade levainbröd och både baguetter och trekornsbröd har bakats under de tidiga morgontimmarna.

Men om inte alltför länge kommer fler än restauranger och brödkunder att känna till bageriet i Bensbyn. För några veckor sedan besökte nämligen det holländska paret, journalisten och kokboksförfattaren Mirjam Letsch och fotografen Hans de Clerck stenugnsbageriet och brödbutiken. De hade hört talas om bageriet via bekantas bekanta, och de var ute på en resa för att samla information till sina två kommande böcker om småskaliga hantverksbagerier på olika platser i världen.

- De var helt lyriska när de kom till oss. De var intresserade av processen med brödet, hur det bakas, råvaror, surdegen, hur den blev till och hur vi använde vår surdeg, säger Mikael, som berättar att bageriet är det enda i Sverige som holländarna besöker på sin tvååriga resa runt jorden. Det känns otroligt häftigt att de hittar oss här.

En av böckerna ska ha fokus på bilderna, den andra på recept, och planen är att böckerna ska komma ut inom två-tre år, berättar Mikael.

- De var helt lyriska när de kom till oss. Det kändes direkt att de trivdes, säger Mikael.

Full produktion i Bensbyns stenugnsbageri. Mikael Lövgren bakar tartes flambées som ska förgräddas innan de ska vidare till restaurangen som beställt dem.
Full produktion i Bensbyns stenugnsbageri. Mikael Lövgren bakar tartes flambées som ska förgräddas innan de ska vidare till restaurangen som beställt dem.

Full produktion i Bensbyns stenugnsbageri. Mikael Lövgren bakar tartes flambées som ska förgräddas innan de ska vidare till restaurangen som beställt dem.
Redan för flera år sedan började han intressera sig för surdeg. Det var ”i början på den stora trenden”. Han hade smakat surdegsbröd, föll för smaken och råvarorna och började baka hemma.

- Det var en stor hobby. Jag fick inte plats med alla surdegar i min kyl hemma, säger han och skrattar.

På den tiden arbetade han som sjukgymnast, ett arbete som han älskade. Men nackdelen var att jobbet låg i Piteå och han fick pendla dit. Då fattade han beslutet att gå ner i arbetstid och börja baka parallellt.
Efter att ha tagit några bagerikurser, och efter att ha pratat med andra som startat egna bagerier söderut, köpte han bageriet i Bensbyn.
Och redan från början gick verksamheten bra.

- Det var väldigt mycket folk som kom första sommaren. Det var tjugo minuters brödkö och femton-arton bilar ute på parkeringen. Det var jättekul och det kändes som att jag hade träffat rätt, säger Mikael.

Några år senare sprang han på Anna-Maj Öhlund, som också var sjukgymnast. Hon hade länge drömt om att starta något eget, och tyckte att Mikael skulle ”kasta loss” och köra bageriet på heltid.

Tillsammans öppnade de brödbutiken i hörnet Kungsgatan/Storgatan i Luleå, där det också ryms kafé.

- Bröd, soppa och sallad hör ihop, säger Anna-Maj, som ansvarar för att bygga upp konceptet kring brödbutiken och kaféet.

Och de säljer bara ”äkta surdegsbröd”.

- Äkta surdegsbröd är ett bröd utan jäst, och därtill ska det vara långa jästider också, över tolv timmar. Annars får du ett bröd som är smaklöst, säger Mikael.


Andrea Thür