Verksamhetsledare RFSL Luleå och norra Norrbottens län

Sophie flyttade till Luleå2006 och har på olika sätt varit med och förändrat Norrbotten till en mer öppen och inkluderande plats. I nio års tid har hon drivit hbtq-klubben Make Out och startat och drivit RFSL sedan 2011. Som verksamhetsledare för RFSL var hon med och grundade Luleå Pride som hon projektlett sedan premiäråret 2012. Hon har nominerats till årets Lulebo och årets nyetablering med RFSL på Näringslivsgalan, tagit emot Årets trygghetspris av Luleåkommun och Klubb Make Out har nominerats till årets klubb av Norrbottens-Kuriren.

 

Vad tycker du är en god förebild?
Någon som är sig själv i alla lägen, som inte backar undan, som står upp för sig själv, sina tankar och åsikter och som stöttar och backar andra människor. En förebild för mig får gärna vara någon jag kan spegla mig i.

Vad är det bästa med att bo och verka i Luleå och i Norrbotten?
Att det jag gör gör skillnad. Jag uppskattar stödet från Luleå kommun som har stått bakom mig och RFSL i flera års tid. Det går att få en personlig kontakt med politiker och kommunchefer här. Luleå vill förändras och är inte rädda för att utmana normer

Hur kan man få fler kvinnor att bo kvar eller återvända till Norrbotten?
Viktigast av allt är att få unga personer och i det här fallet unga tjejer att känna att Norrbotten och Luleå är deras plats, deras län. Vi måste bli så jäkla mycket bättre på feminism, jämställdhet, hbtq-frågor och normkritik. Jag vill ha mer aktivism och fler subkulturer. Att skapa hopp och optimism.

Vad är ditt tips till andra som vill förverkliga sin dröm i Norrbotten?
Omge dig med bra människor som kan peppa dig till stordåd. Ta kontakt med organisationer som du intresserar dig i. Ingen idé eller tanke är för dum eller ogenomförbar. Tror du på dig själv och få någon annan att göra detsamma kan du göra allt du vill. Och det finns massor av bidrag att söka, bara gör det!

Vem är din förebild.
Det finns så många fantastiska och grymma tjejer och transpersoner som gör världen till en bättre plats. Men måste jag säga en väljer jag Kakan Hermansson. Jag älskar att hon aldrig någonsin creddar en man offentligt, är feminist och kvinnorättskämpe samt i alla lägen är stolt lesbisk. Och Saga Becker är så jäkla fantastisk. Kakan och Saga inspirerar och stärker mig.