Varuhuset Åhléns, mitt i luleås stadspuls, laddar upp för fullt inför den årliga julruschen. Varuhuschefen Nina Viltok ser fram emot att julhandeln ska dra igång och avslöjar att en kär gammal vän kommer visa sig i varuhuset i december.

Åhléns är ny medlem i Visit Luleå. Och lagom till jul har varuhuset anslutit sig till Luleå Citykortet – ett presentkort där en rad lokala butiker och kedjor är anslutna.
– Visit Luleå värnar ju verkligen för vår handel och stad. Nu kan vi också vara tillgängliga och erbjuda Citykortet hos oss och det blir jättetrevligt. Vi märker en efterfrågan och kunderna har önskat att vi ska vara med. För en kund som får ett sådant kort är det fantastiskt. Kunden kan ju själv bestämma var den ska spendera sitt presentkort, säger Nina Viltok.

Det låter som ett riktigt bra julklappstips. Hur laddar Åhléns upp för julhandeln då?
– Vi har nog laddat sedan oktober. Vi får enorma mängder med varor och julhandeln är jätteviktig för oss eftersom att december är vår största månad. Nytt för i år är att jultomten ska vara här varje lördag och ta emot önskelistor från alla barn. Vi kommer att ha en postlåda uppställd hela december som vi sedan har en dragning från. Det barn som vinner får sin öns-kelista uppfylld och ett besök av jultomten dagen före julafton, avslöjar Nina Viltok.

Hur ser du på handeln i Luleå i dag?
– Nu jobbar man för cityhandeln och det är jätteviktigt.  Alla är viktiga, även små enskilda butiker samtidigt som det  är trevligt med varuhus. Vi behövs allihop för varandra. Nu har Åhléns dessutom gått in i e-handeln och det är jätteviktigt. Det är många som handlar via internet så det blir tufft för befintliga butiker som är på plats. Jag hoppas att kunderna även tänker till och försöker värna om sin stad och inte slutar handla lokalt.

Text och bild: Jessica Tervaniemi