Galleri Syster är en mötesplats för samtidskonst, samtal och diskussion.
Galleri Syster är en mötesplats för samtidskonst, samtal och diskussion.

Musik som inte ber om ursäkt, kultur som förnyar, arkitektur som tar för sig och konst och data i symbios. De kreativa och kulturella näringarnas framtidssång ljuder i den ljusaste durtonen. 

Film- och musikstad

De senaste åren har flera hundra filmer spelats in i Luleå med omnejd. Här finns en förstklassig inspelningsstudio och Sveriges näst största regionala produktionscentrum för film- och tv-produktion. Utvecklingsbolaget BD Pop stöttar Luleås musiker och musikliv på olika sätt. Många av dagens Luleåartister samarbetar med BD Pop. Norrbottensteatern har funnits sedan 1967 och var landets första länsteater. Idag erbjuder man en varierad repertoar, och turnerar runt om i Norrbotten.

Kreativa mötesplatser

Det efterlängtade Kulturens hus stod färdigt 2007 och är idag en av Luleås populäraste mötesplatser. I huset finns konserthallar, bibliotek, konsthall, turistbyrå, kafé och restaurang. Luleå är en nationell förebild när det kommer till att stimulera de kreativa näringarnas tillväxt. Flera steg har tagits för att utveckla det kreativa näringslivet, bland annat genom projektet Creative Nodes, som snart kommer att erbjuda en kreativ mötesplats med bland annat labb, flexibla kontorsplatser och kafé. Det har också tagits fram en strategi för att utveckla spelbranschen i Luleå.