Hemmagastronomi blev i år utsedd till den bästa restaurangen i Norrbotten av White Guide. Restaurangens grundare och ägare är den välkände kocken Simon Laiti.

Simon Laiti, grundare av Hemmagastronomi.
Simon Laiti, grundare av Hemmagastronomi.

När Hemmagastronomi öppnade 2008 var det i form av en matstudio, Norrbottens första och en av få i Sverige. I matstudion fick gästerna lära sig att laga gourmetmat under Simon Laitis ledning. Senare tillkom också en delikatessbutik för att matstudions gäster skulle få tillgång till samma råvaror som professionella kockar använder.

I delikatessbutiken finns högkvalitativa råvaror. Det mesta kommer från småskaliga producenter, som lägger ned mycket kärlek i maten som de tillverkar.
I delikatessbutiken finns högkvalitativa råvaror. Det mesta kommer från småskaliga producenter, som lägger ned mycket kärlek i maten som de tillverkar.

Matstudion finns kvar om än i något mindre utsträckning, för sommaren 2013 ändrade Hemmagastronomi riktning. Med det nya konceptet matbaren erbjuder numera restaurangen vällagad mat hela dagen – frukost, lunch och middag. Ett bageri har också tillkommit. Matfilosofin är densamma –lokalproducerat, hög kvalitet och småskaliga producenter som precis som Hemmagastronomi lägger mycket kärlek i maten som de erbjuder. Hemmagastronomi är en av anledningarna till att Luleåblivit en matdestination att räkna med.